Как да избера ресивър ?

Ресивъра има широк спектър от задачи:
•    Захранва тонколоните ви
•    Позволява ви да слушате радио станции
•    Превключва по удобен за вас начин аудио и видео компонентите свързани в системата ви.
•    Позволява ви да настроите  звуковата картина според предпочитанията ви и според параметрите на помещението.
•    Ресивърите за домашно кино декодират сигнали които ви позволяват да се наслаждавате на филми,ТВ програми и игри с обемен звук.
•    Съвременните ресивъри ви позволяват лесно да добавяте към вашата система  източници на забавление като сателитни приемници , MP3 плеъри и музикални файлове съхранени на USB памет, iPod плеър, а някои модели дори ви позволяват да използвате компютъра си за настройка и контрол-  една много удобна функция. Казано по-просто, ресивъра е мозъка и мускулите за вашата система. Точно затова  е особено важно да изберете модел, който отговаря на всички ваши нужди. Разбира ако имате съмнение, въпроси или желаете консултация можете да разчитате на нас

Преди покупка на ресивър трябва да сте взели решение  какъв тип ви е нужен -  за домашно кино или  стерео модел. Ако, както повечето хора, искате да се насладите на съраунд звук  ви е необходим ресивър за домашно кино. Но за други помещения, в които не ви трябва съраунд звук (или няма  място за всички  говорители), стерео ресивъра е чудесен избор, особено за слушане на музика.

Какъв да е изборът, ако основната ви страст е музиката, а не филмите? Има убедителни основания да предпочетете отново ресивър за домашно кино. Той ви предлага цифрова обработка на сигнала, чрез която трансформирате стерео музиката в многоканален съраунд звук. Освен това моделите за домашно кино предлагат удобството на цифровите входове и изходи и множество функции свързани с многоканалния звук.

Бърз преглед над съраунд звука.Ако не сте притежавали ресивър за  домашно кино,  големия избор от опции може да ви изглеждат малко стресиращо . Не се притеснявайте, все пак този ресивър ще ви позволи да се наслаждавате на музика, филми, телевизионни програми и видео игри в обгръщащ  звук като различните видове режими ви предлагат различен тип звучене. Заедно с декодиране на Dolby Digital  и DTS  саундтраци които има в  DVD, HDTV, всички съвременни ресивъри за домашно кино предлагат най-малко пет канала за усилване необходими за възпроизвеждане на 5.1-канален съраунд звук. Единицата в 5.1 канала се отнася до специалния изход за субуфер /говорител почти винаги със собствено захранване и следователно не се нуждае от усилване от  ресивъра /

5.1-канален съраунд е най-честата конфигурация за домашно кино. И има два основни формати, които доставят съраунд звук за 5.1-каналните системи.
 
Dolby Digital  -  Цифров формат който благодарение на DVD-та бързо се утвърди като водещ съраунд формат. Днес  този формат е също използван във видео игрите  и HDTV програмите. Въпреки че Dolby Digital, строго погледнато е метод за кодиране на аудио информация по електронен път, терминът често се използва за обозначаване на 5.1-канален звук в най-популярната си  форма. За разлика от по-ранните форми на съраунд звук като Dolby ProLogic, Dolby Digital е с шест отделни канала, където звука може  да се пресъздаде много прецизно, с подобряване на диалога и яснота на звуковата картина,  добавящ пространство и реализъм. Получавате също така  много по-дълбоки баси чрез специален канал за субуфер.

DTS  - Както Dolby Digital и DTS е 5.1 канален цифров формат. DTS използва по-малко компресия от Dolby Digital, в резултат на което, възпроизведения звук е по-точен. Докато повечето аудио/видео ресивъри  имат  както Dolby Digital така и  DTS декодери  малко DVD дискове и видео игри са кодирани с DTS, в сравнение с броя кодирани на Dolby Digital.


6.1-канален съраунд . Въпреки, че 5.1-каналния формат е все още най-популярен, 6.1-каналното аудио има по-добро бъдеще, защото ви предоставя още по-обгръщащ съраунд ефект. Нека разгледаме основните варианти.

DTS-ES  използва съществуващата цифрова технология за постигане на многоканален звук както 5.1 каналната, но добавя един допълнинелен централен заден канал. Въпреки че повече филми са кодирани за Dolby Digital EX (виж по-долу), почти  всички 6.1-канални ресивъри потдържат и DTS-ES.

THX Surround EX и и Dolby Digital EX са  другите 6.1 аудио формати  и са отговорът от  Dolby  лаборатории в сътрудничество с THX. Те правят по същество едно и също, като добавят заден съраунд канал за по-пълна 360 градусова звуковата картина.

Повечето DVD дискове са кодирани за 5,1 канала , но ако гледате такъв филм с 6.1-канален ресивер,  декодерите ще симулират 6-я канал и ще изпратят адекватна информация в допълнителния заден център.

В допълнение към HD картината се предлага и HD формати на звука. Повечето Blu-Ray плеъри потдържат 7.1 аудио формати. Докато HD  диск плеърите и ресивърите са в състояние да декодират тези новите формати на съраунд звук, важно е да се отбележи, че не всички дискове имат записана информацията за 7.1 канала. Не забравяйте да проверите на Blu-Ray диска  кои аудио формат потдържа. Можете да свържете вашия плеър с ресивера чрез 7.1-аналогови аудио изходи или  HDMI кабел.

Lossless съраунд звук формати

Най-новите формати за  звук с висока резолюция  Dolby TrueHD  и  DTS-HD Master Audio, предлагат до 7,1 дискретни канала чрез добавянето на два допълнителни задни канали към стандартните за Dolby Digital и DTS. Идеята на 7.1  Lossless съраунда е звуковата картина да се доближи максимално до оригинала  записан в студиото. Това означава подобряване на насочеността и по-голяма точност на  ефектите, почти като на живо.

А сега да се върнем към по важните параметри за един ресивър.
За да се спрете на ресивър за домашно кино или стерео такъв трябва да се съобрзите с няколко основни правила.


Мощност. Уверете се, че ресивъра който сте харесали разполага с достатъчно мощност за да захрани тонколоните ви. Освен ватовете, чувствителността на тонколоните е още един от показателите, които ще ви помогнат да определите колко мощен ресивър ви е необходим. Колкото по висока е чувствителноста на една тонколона, толкова по малка мощност ще ви е необходима да постигнете желаната сила на звука. Таблицата по-долу показва, че разлика от 3dB в чувствителността, може да направи двойна разликата в необходимата мощност на усилвателя за постигане на едно и също звуково налягане.

Говорител    Чувствителност    Необходима мощност
Говорител А           85 dB           100 watts
Говорител Б           88 dB             50 watts
Говорител В           91 dB             25 watts

Ако тонколоните са с ниска чувствителност, ще ви трябва по-мощен ресивър. Също така, колкото по-голямо е помещението, толкова по-мощен ресивър ще ви е трябва,  за да достигнете необходимата максимална сила на звука. Дори всички други  показатели да са равни, ресивъра с повече мощност ще доведе до по-динамичен, детайлен звук, дори и при ниски и средни нива на усилване. Когато сравнявате няколко ресивера по показателя им мощност, трябва да имате в предвид,  че различните производители декларират различни видове мощност. Някои от тях дават мощността върху целия честотен диапазон, който възприема човешкото ухо -от 20Hz до 20 000 Hz. Това е и е по-надежден индикатор за качеството на усилвателя, отколкото мощността дадена в по-малък честотен диапазон, например1 KHz – това е DIN мощност.

Друго парче от този пъзел заслужаващо внимание е общото хармонично изкривяване (THD), което показва колко  точно изкривявания /некоректен сигнал/ наслагва ресивъра върху полезния сигнал /музиката /. THD показателя на ресивърите е почти винаги под 1%. Така на пръв поглед може да изглежда, че разликите в два ресивера са  почти неразличими,  но дори и малките отклонения могат да бъдат от съществено значение   Например THD при приемниците във висок клас са обикновено  под 0,1% .

Динамичните пикове, които правят филмовия саундтрак и музиката толкова вълнуващи, изискват от захранващите елементи интензивна и краткосрочна доставка на голямо количество енергия. Голяма част от специалните ефекти, като например експлозии или  по-силни пасажи от музикално произведение ще звучат плоско от липсата на достатъчно енергия в точния момент. Какво значи това? Погледнете параметъра на входящата мощност в ресивера, размера на трансформатора и филтровите кондензатори. Колкото повече – толкова по-добре. Мощното захранване на един ресивер е по-добре подготвено да се справи с драматичното покачване на звука, с временните пикове на саунтрака в сравнение с ресивър с подобни характеристики като ватове, но с по-маломощни захранващи компоненти.

Входове и изходи: В тънкостите на изграждането  на  система за домашно кино друг важен фактор при избора на ресивър е многообразието и броя на входове и изходи. Уверете се, че ще получите модел с достатъчно входове за да свържете  всички аудио и видео компоненти, като  за предпочитане е да ви останат свободни за бъдещо използване.
Цифров аудио изход? Добър вариант за запис. Всички ресивъри  за домашно кино разполагат с цифрови аудио входове, но не всички от тях предлагат различни цифрови аудио изходи. Цифровите аудио изходи  дават възможност за пряка цифрова връзка между източника на сигнал  и записващото устройство при максимална вярност на записа. Ако не разполагате с цифров аудио изход, аудио сигнала ще мине през няколко етапа на цифрово-аналогов и аналогово-цифрово преобразуване,  което ще намали качеството на записа.

Превключване  между видео компоненти . Видео компонентите като DVD или Blu-Ray плеър, телевизор, лаптоп или видео игрите, предлагат няколко възможности за свързване. Различните видео връзки осигуряват и различна точност и бързина при преноса на сигнал. Когато добавяте аудио или  видео компонент, се опитайте да използвате най-високия стандарт за  връзка, за да получите най-доброто качество на картината и звука. Като пример може да се посочи градацията за свързване на видео компоненти посредством следните стандартни кабели 1- композитен, 2 – SVHS, 3- RGB, 4- компонентен и 5 – HDMI. Това означава, че ако един DVD плейър предлага композитен, RGB и HDMI изходи, най добрият възможен вариант е да се използва HDMI кабел.

Удобството на Аудио Видео ресивърите.
След като всички аудио и видео източници са свързани с ресивъра, с натискането само на един бутон на дистанционното можете да изберете източника на звук и информацията  която искате да гледате на вашия телевизор. Това е особено важно, когато става дума за няколко HDMI-оборудвани компоненти. Това е така, защото компонентите с  HDMI изход  ще обменят своите висококачествени видео и аудио сигнали чрез един единствен HDMI кабел. HDMI е и правилният ви избор за  връзка, ако искате да гледате 3D телевизия  или Blu-Ray.

Видео конвертиране /upscaling/. По-добро качество с една връзка . Ресивърите с видео конвертиране предлагат удобство и гъвкавост при работа с различни източници. Какво е видео конвертиране? Това е способността  на ресивъра  да приеме от компонентите в системата различни входящи видео стандарти и да изпрати само един, най-качествен и с най-висока резолюция сигнал към  вашия телевизор. Това ще позволи на всички не-HD източници да изглеждат по-добре  на вашият HD телевизор. Все пак има ограничения  не очаквайте вашите VHS касети да изглеждат на HD  резолюция.

Най-съвременните ресивъри предлагат  цифрови развлечения, които излизат извън рамките на традиционните аудио и видео системи. Позволяват да търсите интернет базирани радио станции, чрез мрежова връзка да слушате музика от отдалечени  в дома ви източници и дори достъп до музика съхранявана в персоналния ви  компютър.

Високия  клас ресивъри са оборудвани с обучаемо дистанционно управление.Това означава, че можете да управлявате основните команди на всички устройства / независимо от марката им / и отпада досадното използване на многобройни дистанционни управления. Посредством програмируеми макроси, само с натискане на един бутон, дистанционното изпълнява поредица от команди.

Покупката на ресивър е свързана със съобразяване на множество фактори, така че бихме ви посъветвали подробно да се консултирате със специалист преди да направите избора си.

Важен съвет - при избора си на домашен усилвател или ресивър потърсете помощта и консултацията на сътрудник от HiFi отдела. Той най-добре би могъл да ви предложи подходящият продукт, съобразен с вашите изисквания, размера и вида на помещениетор възможностите на тонколоните, захранващи кабели.
Имайте предвид, че инсталацията и настройката на един съвремене мрежови ресивер за домашно кино, тонколоните към него и/или субуфер изискват професионално и технически грамотно изпълнение. 

Уточнение - на страниците на електронният магазин всички цени са в лева с включен ДДС. Цените на продуктите не включват никакви допълнителни услуги като транспорт, настройки, инсталация, сервизиране, автомобилен монтажи, следгаранционни ангажименти и тн. Цената на определен продукт в сайта може де включва допълнителни услуги като безплатен транспорт, монтаж, настройка и тн САМО ПРИ ИЗРИЧНОТО УКАЗВАНЕ ЗА ТОВА в описанието на самия продукт.