Как да избера компакт диск плеър ?

Преди да отидете в магазина се замислете над :

Какъв тип потребител съм?
Тип 1 - Просто искам да имам някакво радио в колата си
Тип 2 - Обичам да слушам музика
Тип 3 - За мен музиката е над всичко

       Възможността да си пуснеш музика е само едно от нещата, което можеш да искаш от своя приемник /head unit/

Звуковите настройки са важна част от възможностите на един приемник. Те ви позволяват по-добро приспособяване на звука към акустиката на колата. Ако сте потребител от Тип 1 ще се задоволите от контрол над басите, високите и фабрично зададените еквалайзъри, ако сте от Тип 2 потърсете приемник със контрол и на средните честоти, различни нива на избор на Loudness, опции за промяна на параметрите на еквилайзера и т.н. Всичко това ще ви даде значително  по-големи възможности за подобряване на звука в колата ви. Ако сте от Тип 3, който обича да експериментира със звука, потърсете модел с по-сложни еквалайзери (като параметричен EQ), вградени филтри /HPF – LPF/, погледнете вида и броя на изходите за външен усилвател, не пропускайте и моделите с процесори за цифрова обработка на сигнала (DSP).  Тези процесори дават пълен контрол над звука и огромни възможности за настройка на акустиката.

Какво друго може да искам от един приемник?

     -  USB слот : Повечето съвременни приемници могат да просвирват файлове от USB флаш памети.  В повечето случаи USB слота е разположен отпред на панела, но има и не малко модели със скрит от зад USB кабел, който може да се изведе в подходящо място/ например в жабката на колата/ като това ще ви облекчи от непрекъснато включване и изключване на USB паметта при сваляне на панела. Освен това, все по-често пазара предлага и модели с допълнителен слот за мултимедийна CD карта разположена зад панела

-    Bluetooth:  независимо дали вграден в приемника или е добавен като допълнителен , тази екстра ви дава свободата да разговоряте по телефона със свободни ръце /hands free/, без да нарушавате правилата и сигурността на пътя. Някои приемници с Bluetooth ви дават възможност да слушате музиката записана на телефона ви.


-    Мощност: Оборудвана ли е колата ви с фабрични говорители? Ако е така,  не трябва да се тревожите  за мощноста на приемника ви - всеки ще се справи добре със оригиналните говорители. Ако имате намерение да замените фабричните говорители с нови, тогава трябва да се спрете на модел с  по-висока изходна мощност

-    Изходи от предусилвателя -/RCA pre out/: Позволяват ви да свържете външен усилвател, който да  захранва високоговорители или допълнителен субуфер. Броят на изходите  може да варира, но трябва да има поне един чифт. Колкото по-високо  е напрежението на изходният сигнал /Hi volt/, толкова  по-чист и качествен е сигнала. Ако възнамерявате да  добавите субуфер, то потърсете модел със специален изход /SW OUT/. Той ще ви позволи самостоятелно да регулирате силата, честотата и фазата на субуфера.

-    Дисплей : Ако ще слушате MP3 дискове или USB e добре дисплея на вашия приемник да показва максимално количество информация - песен, албум, изпълнител и т.н., без  да ви ангажира с превъртане. Подобрената графика  ще ви  улесни  да видите всичко на екрана с един поглед, а също така  по-лесно ще  контролирате аудио настройките. Някои дисплеи позволяват смяна на цвета така, че да съвпадне максимално с интериорното осветление на автомобила ви.

Защо да си купя приемник на по-висока цена?


За много хора приемник от базов клас ще предложи всичко от което имат нужда. Така че защо трябва да харчите повече?

По-скъпия приемник  ще предложи:

По-добър звук: По високите модели имат  по-добри процесори, по-гъвкава  комуникация и финна настройка. Това означава по-добър звук за вас, особено ако сте подобрявали останалата част от автомобила си аудио система , по добър дисплей и повече функционалност.

По-висока мощност: Обикновено базовите модели използват стандартни и по-маломощти крайни стъпала- напр. 4х45W. В част от средният клас и задължително във високият клас приемници, се инсталират по-качествени и и по-мощни   - 4x50W /MOSFET/  стъпала.

Възможност за бъдещ ъпгрейд на системата.
По-скъпите модели предлагат и повече опции за настройка, за свързване към допълнителни външни устройства, работа с дистанционно и др. Тези екстри на първоначалният етап при избора може и да не ви трябват, но в перспектива няма да се налага смяната на този плейър с нов, заради някоя опция излязла като наложителна след време.

Дизайн. Естествено и нормално е по-скъпите неща да изглеждат и по-добре. А това не е за пренебрегване, ако този апарат дълго време ще нарушава чувството ви за хармония и естетика. А какво да кажем за удоволствието при работа с луксозен аксесоар.
Въпреки всичко е добре новият ви авто плейър да бъде максимално съобразен с интериора на автомобила – да се чувства уютно там, все едно е произведен специално за вас и вашият автомобил.

Важен съвет - при избора си на автомобилен плейър потърсете помощта и консултацията на сътрудник от кар аудио отдела. Той най-добре би могъл да ви предложи подходящият продукт, съобразен с вашите изисквания, възможностите на тонколоните, захранващи кабели, както и да ви организира и предложи качествен монтаж. Имайте предвид, че инсталацията не един CD или мултимедиен плейър, аксесоарите или тонколоните към него  изискват професионално и технически грамотно изпълнение в оторизирани за това бази. Освен това гаранцията ви ще бъде валидна само в случай на такъв монтаж.

Уточнение - на страниците на електронният магазин всички цени са в лева с включен ДДС. Цените на продуктите не включват никакви допълнителни услуги като транспорт, настройки, инсталация, сервизиране, автомобилен монтажи, следгаранционни ангажименти и тн. Цената на определен продукт в сайта може де включва допълнителни услуги като безплатен транспорт, монтаж, настройка и тн САМО ПРИ ИЗРИЧНОТО УКАЗВАНЕ ЗА ТОВА в описанието на самия продукт.

 

С уважение

Avitel Team